Weboldalakat készítünk kisvállalkozásoknak.
Marketing Digital 1487956751

Bejáratott Weboldal Vásárlás. Mire Figyeljünk?

Amennyiben nem szeretnénk egy teljesen új weboldalt készíteni, lehetőség van weboldalt vásárolni, melyet már más kialakított, esetleg fel is futtatott. Befektetési lehetőségként sem utolsó egy felfuttatott weboldal.

Előnye a weboldalt vásárlásnak értelemszerűen az, hogy megspórolhatjuk az időt és az energiát amely egy teljesen új weboldal létrehozásánál adódik.

Hátránya pedig az, hogy nem tudhatjuk, vajon tényleg olyan jó a weboldal, amit veszünk , esetleg tényleg ér -e annyit, amennyiért kínálják.

Weboldal ára vásárláskor

Sokan használják az online kalkulátorokat egy weboldal értékének meghatározásakor, viszont én óvva intek ettől mindenkit, mert sokszor nem fedik le a valóságot, vagy csak nagyon kis százalékát.

Egy kalkulátor csak viszonyítási alapot tud adni, hogy körülbelül hol tart a weboldal, viszont a tulajdonos az, aki részletes információval tud szolgálni a bevételekről és a többi adatról.

Egy weboldal ára rengeteg tényezőtől függ, mint például:

  • Az első és legfontosabb a bevétel, amit generál a weboldal: Általában egy weboldal értékének fő meghatározója az általa generált bevétel. Durván érvényes a képlet, hogy egy weboldal értéke kb: [egy havi bevétel x 12]

Tehát ha a megvásárolni kívánt weboldal havonta generál 50.000 forint bevételt, akkor az értéke durván 50.000 x 12 = 600.000 forint.

  • domain név: milyen idős a domain név, könnyen megjegyezhető-e, mennyire ismerik, hány karakterből áll? A frissen beregisztrált domain nevek általában nem érnek sokat.
  • Mennyi backlinkje van a domain névnek, illetve milyen minőségűek ezek? – Jó minőségű weboldalak mutatnak az adott domainre, vagy csak spam weboldalak, amik visszaveszik a keresőmotorokban a  teljesítményét?

 

  • Weboldal kialakítása, és design: Mennyire bonyolult a weboldal felépítése? Egyedi design van alatta, vagy esetleg egy sablon, ami már megtalálható több száz weboldalon.

 

  • Milyen motorra épül a weboldal, mennyire nehéz kezelni? – A weboldal ingyenes motoron fut (pl WordPress) vagy teljesen egyedire kiépített backend-el rendelkezik. Mennyire átlátható az admin felület, mennyire nehéz módosítani és fejleszteni?

 

  • Mekkora a meglévő ügyfélkör és látogatottság? : Hány egyedi látogatója van a weboldalnak egy hónapban? Hány ügyfele van a weboldalnak (ha a bevétel ügyfelekből származik), mennyire nehéz új ügyfeleket illetve látogatókat szerezni?

 

Vigyázzunk továbbá a hamisított (fake) statisztikákra, mivel ezeket könnyű hamisítani. Megkérhetjük az eladót, hogy videón keresztül mutassa meg a statisztikákat, illetve a tényleges eladásokból származó bevételeket. Erre alkalmas ingyenes szofter például a Teamviewer.

Fizetés, és átadás

Amennyiben megegyeztünk az eladóval, és biztosak vagyunk benne, hogy megszeretnénk venni a weboldalt, úgy az eladó dolga a domain név átírása az új tulajdonosra. Az eladó dolga továbbá az új tárhelyre való átköltözésnek az ügyintézése.

Ha nagy összegű weboldalt vásárlunk, ajánlatos valamilyen escrow-szervízt használni. Semmiképp ne utaljuk át az összeget bankszámlára, vagy PayPal fiókra!

Az escrow-nak az a lényege, hogy egy harmadik fél felügyeli a tranzakciót, és az eladó csak akkor lesz kifizetve, ha már minden szükséges és ígért dolgot teljesít.

Az átadás és fizetés után az eladónak illik körbevezetnie az új tulajdonost, és megmutatni neki az alapvető dolgokat a weboldalon.